Vonós hangszerek egy hangszerész szemével

Daily Violin

Daily Violin

Vonó fej törés javítása

...avagy minden javítható!

2017. február 28. - Daily Violin

Vonó fej törés javítása

Olykor egy hangszer vagy vonó sérülése igen horrorisztikusnak tűnhet, bizonyos esetekben az átlag emberek el is vetik a javítás lehetőségét. Pedig nagyon sok minden javítható! (Persze kérdés, hogy az adott hangszer vagy vonó értéke indokolja-e egyáltalán a belé fektetett munkát...) A következő eset egy igen gyakori vonó sérülés, ami első ránézésre talán fatálisnak tűnhet.

20161108_092735.jpgA képen látható vonó feje nemes egyszerűséggel letörött. Szerencsétlen módon csúccsal lefele a földre ejtették, így a sérülés azonnal bekövetkezett. Maga a vonó értéke nem indokolná a javítást, hiszen egy egyszerű Sternberg gyári bükkfa vonóról van szó. Ám az ilyen alkalmak mindig jó lehetőséget biztosítanak új dolgok kipróbálására. Így hát egy klasszikus vonó fej javítást volt alkalmam véghezvinni.

A kép már a fej visszaragasztott (de még meg nem erősített!) állapotát mutatja. Előzmény képen annyit, hogy a törés maga nem járt járulékos sérülésekkel, a fej és a pálca szintúgy egészben maradt. Tehát egy kicsi szilánk fa sem hiányzott a vonóból, ami megkönnyítette a visszaragasztást. A szőrt előzőleg már eltávolítottam úgy, hogy az később visszakerülhessen a vonóba!

20161108_135153.jpgMiután a ragasztó megkötött hozzáláthattam a vonócsont eltávolításához. Ez azért volt fontos, hogy a későbbi munkafolyamatok során ne akadályozzon, s ami még fontosabb ne sérüljön! Az előkészületek után hozzáláthattam a vonó fején bevágást ejteni. Ez elég brutálisnak hangozhat elsőre, ám elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy később megerősítsem. A bevágás a vonó fején, a pálcával párhuzamos szimmetriatengelyen történt.

 

20161109_110529.jpgEzen a képen a beejtett vágás és a már benne lévő erősítés látható. A pótlás maga egy igen vékony ében furnér, ami a pálca szálirányától kis mértékben eltér. Ez jelenti a konkrét erősítést, ami biztosan átfogja a teljes törést, így megakadályozván a ragasztás szétválását. A jó illesztés egy fontos pontja a pontos bevágás. Tökéletesen a szimmetriatengelyen kell feküdjön, s végig egyenesen lefele kell haladjon. A pontatlan vágás még több sérülést, vagy esztétikailag pocsék javítást eredményezhet, nagy értékű vonókban pedig komoly anyagi károkat.

20161109_124644.jpgItt már a végleges állapot látható. A vonócsont (alatta egy vékony ében furnérral) és a szőr a helyére került. A javítási munkálatok nyomait retusáltam, színt és egy vékony politúr (lakk) réteget adtam a fejnek. A vonót egy éjszakára pihenni hagytam, majd másnap került kipróbálásra a sor. Azóta is tökéletesen működik, esetleges sérülésnek nyoma sincsen. Jó kis gyakorlat ez a hangszerész számára, tanulságos kihívás volt. De még tanulságosabb volt a tény, hogy gyakorlatilag szinte minden javítható!

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyviolin.blog.hu/api/trackback/id/tr1312299493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása