Vonós hangszerek egy hangszerész szemével

Daily Violin

Daily Violin

Vészmegoldás a játszhatósághoz

2017. február 25. - Daily Violin


20161013_091737.jpgOlykor megesik, hogy vonós hangszerek bizonyos alkatrészeinek eltávolításakor a ragasztási felületek sérülnek. Ennek több oka is lehet, mint például a nem megfelelő ragasztók előzetes használata, vagy a szakmaiatlan feladatvégzés. Egy gyengébb minőségű anyagra enyvezett alkatrész eltávolítása pontosan az anyagok silánysága miatt sérülhet. Ebben az írásban egy német gyári hegedű nyaka sérült a fogólap eltávolítása közben.

A nyak anyagának gyenge minősége nem bírta az eltávolítás megpróbáltatásait. Az éppen leváló fogólap pedig szépen magával rántott egy igen nagy darabot a nyakból. A dolgot nehezítette, hogy sem a régi fogólap, sem az ezen rajta maradt nyak kiszakadás nem volt már meg. Nyakszár csere nem igen jöhetett szóba, hiszen a hangszer értéke nem indokolná az ilyen komoly beavatkozást (és az ezzel járó költségeket), így a hiányzó rész visszapótlása mellett döntöttem20161013_091747.jpg.

 

A sérült felület szabálytalan volt, ami a rá való pótlást megnehezítette volna, így első lépésként szabályos alakúra kellett formáljam. Ilyen műveleteknél fontos és elhanyagolhatatlan szempont, hogy a már meglévő anyagból a lehető legkevesebbet vegyük el. Ez határozott és pontos munkát igényel a hangszerésztől, itt nincs helye próbálkozásoknak!
A sérülést amennyire csak tudtam oválisra és szabályosan homorúra alakítottam. Majd ezek után ki tudtam választani hozzá a megfelelő pótlás anyagot. Az anyag egyszerűsége megengedte, hogy a lehető legegyszerűbb, leghomogénebb juhart használhassam, ugyanis a nyakban nem volt fellelhető csíkozottság, habosság. A pótlás anyagát azonos metszettel a nyakhoz igazítottam. A pontos illesztés után a pótlást a nyakhoz enyveztem, aminek száradása után felkerülhetett rá a fogólap, majd az összes többi szerelék.20170225_154630_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyviolin.blog.hu/api/trackback/id/tr6512293215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása